Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Shakespeare, William - Romeo a Julie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Romeo a Julie
William Shakespeare

Příběh o mladých milencích, kteří si nebyli souzeni – o Romeovi a Julii, se odehrává v italské Veroně a jeho autor jej napsal v letech 1594 – 1595.

Nešťastně zamilovaný Romeo se nechá přemluvit svým bratrancem Benvoliem, aby šel společně s ním na bál, který požádal jim znepřátelený rod Kapuletů. Aby nebyli odhaleni, pro jistotu si na plese ještě nasadili masky. Romeo, kterému se tančit nechtělo, si všiml Julie. Po chvíli se dají do hovoru a Romeo se do ní okamžitě zamiluje. Julie jeho city opětuje. Oby jsou zděšeni, když zjistí, že se právě zamilovali do někoho z nepřátelského rodu, ale jejich láska je silnější.

Když ples skončil, přelezl Romeo zeď do zahrady Kapuletových. Julie neví o tom, že ji pozoruje a nahlas se vyznává ze své lásky k němu. Oby tam zatracují svá jména a jsou se jich ochotni jeden pro druhého vzdát. Přísahají si věrnou lásku a dohodnou se, že se druhý den dají oddat.

Druhý den je opravdu oddá františkán Lorenzo. Ten samý den se však Romeo setká s Juliiným bratrancem Tybaltem, který zabije jeho přítele. Romeo se tedy pomstí a umírá i Tybalt. Když uslyší o vraždě kníže, posílá Romea do vyhnanství.

Juliini rodiče však o sňatku s Romeem nic neví, a proto dceři chystají svatbu s hrabětem Parisem. Julie hledá pomoc u padre Lorenza. Ten jí dá lektvar na spaní, po kterém člověk vypadá jako mrtvý. Romeův sluha, který si myslí, že Julie opravdu zemřela, přináší zprávu Romeovi. Ten je rozhodnut zemřít v hrobce, kde leží Julie a cestou do Verony si kupuje jed.

Ještě u hrobu se Romeo utká s Parisem, kterého v boji zabije. Poté vstoupí do hrobky, naposledy Julii políbí, vypije jed a umírá. Když se Julie probudí a zjistí, že Romeo je mrtev, také ho naposledy políbí, uchopí jeho dýku a probodne se.

Až po smrti svých dětí Montekové a Kapuleti s nepřátelstvím skončí. Prohlásí, že Romeovi i Julii nechají postavit zlaté sochy. S jejich láskou skončily i jejich životy.

I nás ten zádumčivý příběh přežije, jak zemřel Romeo a jeho Julie…

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT